Reisverslag 7 weken door Spanje, april / mei 2004 deel 2 (dag 11-26)

La Higuera, Dag 11, zondag  18 april ’04

De erfhaan kraait ons wakker en dat is maar goed ook want het is al tegen negen uur, de zon schijnt en de wind rukt aan de voortent. Goed dat we voortent hebben laten verstevigen met extra ritsen want we vangen op deze plek veel wind, het uitzicht is echter eenmalig. We lezen verder een gat in de dag en pas tegen vier uur vertrekken we voor een wandeling dat we maar het rondje ven Gines noemen. Janneke heeft al gauw tassen te weinig voor de sinasappels die volop onder de bomen liggen, lekker van smaak en vol met sap constateren we. De uitzichten op de bergen van de Serra Aitana maken ons blij en voelen ons gelukkig ook met de smsjes van de kinderen. Janneke rust halverwege uit op een lege plukkrat. Tegen zeven uur zijn we weer thuis en worden door Stijn en Chris getrakteerd op een glas wijn. Janneke maakt heerlijke kaasfondue die we binnen opeten want het is dan al na achten en de avonden hier in de bergen zijn koel.

 

La Higuera, Dag 12, maandag  19 april ’04

We zijn door ons brood en verse groente heen en gaan inkopen in Altaz del Pi. Hier kopen we onze eerste Nederlandse krant de Telegraaf van deze morgen. Met Krant en boodschappen rijden we omhoog ergens in de buurt van Guadelest. We slingeren zoo lang omhoog tot de verharding overgaat in grint. Een groepje Scandinavische bejaarde wandelaars komen we tegen en constateren “er is nog hoop” Hier zitten we een half uur en draaien dan naar beneden. We hebben gelukkig geen tegenliggers, er is hier maar ruimte voor één voertuig en de insteekhaventjes zijn spaarzaam. Na de siesta wandelen we vanaf de tent hoog boven het dal richting Guadelest en krijgen een sms-je van Toody en later van Joppe. We volgen een pad dat uiteindelijk vastloopt in een olijfboomgaard waar we de meegenomen proviand nuttigen en weer naar de camping lopen. Om 7 uur zijn we thuis. Voor het eten drinken we wat met Stijn en Chris in de voortent. De hele dag scheen de zon er stond een stevige wind bij ca. 20 graden. Vanavond koelt het behoorlijk af, de sterren staan helder aan de hemel.

 

Recept.

Spanjaarden drinken als ze laat (rond 8 uur) thuiskomen van hun werk eerst een glaasje. Het recept is dan een goedkope rode tafelwijn in een groot glas half wijn en halfkoolzuurhoudend mineraalwater, drinkt heerlijk weg.

 

La Higuera, dag 13, dinsdag 20 april ’04

De wind is gaan liggen, het is nu echt zomer, strak blauwe lucht en s’morgens al boven 20 graden. Chris heeft voor ons een paar versgelegde eieren klaargezet die Janneke direct kookt. We voeren de hennen.  Ik haal water uit de bron bij Beniarda en heb het geluk geen tegenliggers te ontmoeten in de smalle straten van dit dorp. Ik haal tegelijk maar 50 liter  want de watervoorraad van Stijn raakt uitgeput. Na de lunch wat lezen en dan naar Callosa voor wat inkopen en bankzaken. Om 5 uur gaat het internetcafé open en we doden de tijd met wat door de stad slenteren en naar schildersbedrijf “Mnt.Everest” kijken hoe die een gevel nieuw in de verf zetten, niks ladders of steigers gewoon abseilen. We beantwoorden de mailtjes van Adelien, Henny en Bert en maken een nieuw verslag voor de hele adreslijst. Op de terugweg zien we een prachtig voorbeeld van “sferisch” perspectief en proberen het te fotograferen maar dat mislukt.  Tegen acht uur zijn we thuis en bellen met Adelien om te horen hoe het gesprek over Joppe was afgelopen. Daarna eenvoudig maar lekker eten en genieten van Mak zijn beschrijving van de jaren ‘20 in de Weimar republiek , het Duitsland na de Grote Oorlog. En zijn beschrijving van de Baltische staten in de tijd na de Oktoberrevolutie. Dat waren tijden waar je je hier op deze vreedzame berg bijna niets bij voor kunt stellen. Gelukkig kan ik op de laptop Encarta raadplegen om de gaten in mijn kennis en weten te compenseren. Janneke is druk bezig een Das te schilderen. Een van de honden kwam een dezer dagen met een dood exemplaar thuis. Janneke wil hem voor Stijn vereeuwigen en dat is mooi gelukt. We komen deze avond bijna niet in bed omdat we niet kunnen stoppen met lezen en schilderen.

 

 

La Higuera, Dag 14, woensdag 21 april ’04

Chris en Stijn zijn de hele dag op pad en vertrouwen ons de telefoon en het hele bedrijf toe. Er zijn wat problemen met een niet op tijd te leveren generator voor el Bloque, we verbinden door met Stijn’s 06 nummer. S’middags gaan we een rondje rond het meer van Guadelest rijden. Het is rond de 25 graden en overal zijn mensen aan het zonnen op een van de mooie plekken langs dit meer met zijn diepblauwe water. De weg langs het meer is deels verhard en is goed met onze auto te doen. We gaan via Beniarde naar het Moorse vestingstadje Guadelest. We klimmen omhoog door de smalle trapstraatjes tot we boven op de burcht staan van waaruit we het hele meer nog eens overzien.

Als we op ons plekje terug keren genieten we nog van de rust en stilte waar we nu al goed aan gewend zijn. We bellen met Jopie en wensen haar een goede weekend in Limburg.

 

La Higuera, Dag 15, donderdag 22 april ’04

Het is vandaag minder warm dan de afgelopen dagen, wel zonnig maar er staat een stevige wind. We gaan vandaag de streek achter Callosa verkennen, om precies te zijn de streek tussen Callosa en de kust naar het oosten. We moeten dan over de Coll de Rates. Vanaf Callosa slingeren we door boomgaarden, overspannen met fijn gaas, omhoog naar Tàrbena. Het geurt overal naar bloesem van de Sinaasappel. We stoppen bij Tàrbena waar ik bovenstaande 180 graden panoramafoto maak. Helemaal aan de horizon naar het zuiden zien we de Mar  Mediterraneo met de badplaatsen van de Costa Blanca o.a. Calp en Atea. We rijden nu omhoog door een berglandschap dat door mensen is gemaakt. De bergwanden hier zijn te stijl om voor landbouw of fruitteelt te gebruiken. Men heeft met oneindige inspanning, al vanaf de Moorse tijd, terrassen aangelegd door kilometers muren te stapelen waardoor een soort dessa’s zijn ontstaan. Boven op de coll drinken we in een berghut koffie met Käsetorte…... precies Duitse uitbaters. Vanuit ons raam kijken we weer op de Mediterraneo maar nu naar het Noorden met de plaatsen Denia en Oliva. We rijden in een grote boog door de Serra de la Xorta terug naar Callosa eerst door een kloof en na Castell de Castells door een hevelende omgeving naar de tent. Janneke koopt bij El Riu heerlijk fruit. We zitten nog een paar uur in de zon. Daarna mest ik de voortent uit want onze kip heeft weer op het grondzeil gepoept. Als dat klaar is heeft Janneke de pannenkoeken klaar. Heerlijk met spek enstroop. Het begint plotseling te waaien en te regenen zelfs even overgaand in hagel. Stijn en Chris hebben alles nat want de kap zit niet op de jeep. Nu is het weer rustig en we zien voor het eerst de nieuwe maan als een smalle sikkel in het westen ondergaan. We Hebben besloten zaterdag te verkassen en besteden de avond aan het zoeken naar een camping en route die we zullen volgen de komende weken. Stijn wijst ons op het Cazorla nationaal park, een gebied met in het noorden van Andalucia. We willen ook naar de lagunes van Ruidera, naar Cazorla gaat over 2 passen van 1700meter, het wordt eerst Ruidera. Aart belt gezellig, Floor had een vastendag (als schoolproject).

 

La Higuera, dag 16, vrijdag 23 april ’04

Het wordt weer volop zomer, strakblauwe lucht en overal zien we Zwaluwen vliegen. De lucht hangt vol geur van de Sinaasappel bloesem en kruiden. We gaan vandaag opbreken zodat we morgen op tijd kunnen vertrekken. We luieren en zitten in de zon heerlijk te lezen. Ik volg Mak in zijn tocht door Spanje en zijn beschrijving van de Spaanse burgeroorlog in de ‘30tiger jaren, heb ik dus onbewust meegemaakt. We Gaan op het eind van de dag nog wat inkopen doen bij El Rui, Nisperos in potjes en als sap. De avond zijn we voor het afscheid uitgenodigd door Stijn en Chris voor een glaasje. We rekenen af (kosten € 18 per dag). Stijn laat ons een video film zien van een tocht door een kloof hier in de buurt, zag er goed uit met veel klimmen langs touwen. De film was door zijn broer opgenomen enkele jaren geleden. Tegen 12 uur gaan we slapen.

 

 

Dag 17, zaterdag 24 april ’04

10:30 uur- Op tijd vertrekken was de bedoeling. Tegen half tien proberen we de verwachte maar niet gehoopte hindernis (de uitrit van het landje) te nemen. Het blijkt te veel gevraagd voor onze combinatie. De voorwielen krijgen geen grip op de steenslag van de helling van Ca. 15%. Ik probeer nog een aanloopje te nemen maar niets mag baten. We stoppen de poging tegen 10 uur,  de schroeilucht van koppeling en banden maken duidelijk dat we moeten wachten tot Stijn terug is van de rommelmarkt waar hij met Chris spullen gaat verkopen. Ze zijn al om 7 uur vertrokken, we hebben gisteren  nog even overwogen de caravan de avond ervoor met de Nissan omhoog te trekken maar ik dacht het zelf wel te kunnen……., nee dus. Nu maar afwachten hoe laat ze van de markt terug komen.

14:30 uur We hebben uitgerekend dat onze volgende bestemming op ca 300 Km afstand ligt wat ongeveer 6 uur rijden inhoudt. Willen we dus voor donker over zijn dan moeten we om uiterlijk 3 uur kunnen vertrekken. Stijn heeft dus nog een half uur de tijd om ons hier weg te helpen. We doden de tijd met Mak en Judith Koelemeijer en dit op een plek die niet slecht is om te staan, maar toch……..

15:30 uur Stijn blijft weg en we besluiten hier nog een nacht te blijven. We schuiven de caravan wat definitiever op een plek en draaien de pootjes uit.

16:00 uur Stijn en Chris komen terug en verbazen ons te zien. We leggen de situatie uit en drinken samen koffie. We spreken af dat Stijn met de Nissan  onze caravan naar het bovenste terras van het landje zal slepen zodat we morgen zonder problemen kunnen vertrekken. Als ik de Citroen vast naar boven rijdt bijt een van de honden min uit meer uit speelsheid  in onze achterband, de band  begint te sissen, lek dus. De hond krijgt een standje en we verwisselen het wiel. Repareren kan niet want het is zaterdag. Stijn en ik regelen de verzekering zodat ik straks de kosten op hem kan verhalen. We hoeven deze laatste nacht niet te betalen.

We krijgen een sms van Adelien, Toody heeft een vierde prijs bij Overijsselse turnwedstrijden, Joppe heeft al vier vissen gevangen. Aart belt vanuit de auto, hij is druk met de tuin en heeft de auto vol met steentjes. Bert krijgen we aan de telefoon, ook in Berg en Dal is alles in orde. Wij kunnen weer rustig slapen.

22:00 uur We drinken samen voor de tweede keer een afscheidsborrel ook samen met Olga en Gerhard die een weekje in hun huis “La Solana” bij Beniarda wonen. Tegen half 12 wandelen we omhoog naar het hoogste terras en zien dat Guadelest prachtig is verlicht. We kruipen we onder de wol, morgen hopen we echt te vertrekken.

  

Al met al draaien we eindelijk om 11 uur de AP7 op bij Benidorm en na een uurtje drinken we de eerste koffie bij Alicante we hebben dan 100 Km gereden. We verlaten nu de Costa Blanca en komen in het droge woestijn gebied Rond Murcia met hier en daar een kunstmatige oase waarin Sinaasappels en andere vruchten worden verbouwd. Vanaf Murcia buigen we echt landinwaarts en klimmen langzaam van zeeniveau naar de Spaanse hoogvlakte. Aanvankelijk door een woest, droog gebied met veel industrie maar langzamerhand begint het wat groener te worden. We verlaten de A31 en buigen af naar Mesones een klein gehucht bij de bron van de Rio Mundo. Als we 10 Km voor Mesones zijn zitten we ongemerkt al op een hoogte van 1100 meter. Dan plotseling veranderd de in het voorjaar doorklaprozen rood gekleurde velden van de hoogvlakte in een spectaculaire afdaling naar de Rio Mundo. De rivier heeft een diepe kloof in de hoogvlakte geslepen. Beneden aan de rivier (eerder hier nog een beek) vinden we een knusse camping voor €13 per dag incl. stroom etc. Als we tent hebben staan is het goed 4 uur. We eten s,avonds bij het restaurant van de camping Pizza. De meeste weekendgasten zijn dan al vertrokken een handjevol buitenlanders blijft over. Het was vandaag onbewolkt weer met zelfs op een hoogte van 1000 meter nog 25 graden.

Tegen de avond koelt het hier sterk af, en moeten de trui aan als we onder een pikzwarte sterrenhemel nog even een luchtje scheppen. Mak bespreekt de Wansee conferentie.

 

Rio Mundo, Dag 19, maandag 26 april ’04

Lang uitslapen, brood halen, de was doen, ontbijten en toen was het 11 uur. We hebben nog steeds de lekke band achterin de auto liggen. Ik laat in Riopar op 5 Km van de camping, een nieuwe band monteren. De kosten vallen erg mee, uiteindelijk betaal ik €59,00 bij een zeer behulpzame garage. Stijn krijgt de rekening t.z.t.

Om half vertrekken we voor een rit en wandeling naar de Nacimiento del Rio Mundo, (de bron van de Mundo). We slingeren door de Sierra de Alcazar omhoog richting Siles. Vlak voor de pashoogte del Arenal op 1180 meter is een kleine afslag naar de bron die op een hoogte van 1200 meter in een grot ontspring en via een aantal watervallen naar beneden dondert. Te voet klimmen we langs de beek omhoog door een groen dal met Pijnbomen, we horen van verte het heldere geklater van de waterval. Via in de rotsen uitgehouwen trappen is de bron te bereiken. De klim naar boven is meer dan de moeite waard. Vanuit het hoog gelegen keteldal hebben we een prachtig uitzicht over de Sierra de Alcazar en de waterval. We maken daarna een rondrit door de
Noordelijke punt van het Parque Naturel de Cazorla.
Het wordt een prachtige rit. Tegen 7 uur zijn we terug in Riopar waar we inkopen doen en geld pinnen. Tegen 8 uur zitten we achter een heerlijke door Janneke bereide maaltijd met een biertje en wijntje.
 

Rio Mundo, Dag 20, dinsdag 27 april ’04

Deze dag hebben we achteraf de dakpan- en klaproosdag genoemd. We reden een tocht door de omliggende bergen en dalen van de Rio Mundo, Rio Segura en Rio Tus. Janneke kocht brood bij een rijdende paneria. We lunchten uitgebreid met soep, broodjes, nootjes, patatjes, kip en koffie in Yeste. Raakten de weg kwijt en kwamen op bijna 1500 meter hoogte uit in Raspila, voor de boer en boerin waren we denk ik de eerste toeristen van 2004 maar ze wezen ons  de goede weg naar Riopar. De stuwmeren liggen dromerig als groenblauwe parels tussen de Calar de Mundo de Sierra de Segura. Vanaf de camping wandelen we na een potje jeu de boules nog langs de Rio Mundo. Waar we ook keken deze dag overal klaprozen en de prachtig terra kleurige dakpannen.

 

Rio Mundo, Dag 21, woensdag 28 april ’04

We worden wakker en horen de regen op zachtjes op het dak van de caravan ruisen. De temperatuur is behoorlijk gezakt en de toppen van de omliggende bergen hangen in een grijs wolkendek. Aart belt als we ons ontbijt net ophebben en de afwas willen doen. Aart wil met de kinderen naar het pretpark in Hellendoorn en aansluitend de aanhanger meenemen naar Almere om wat zaken rond de tuin renovatie te versjouwen. Alles gaat goed met de kids. We maken er een lees en luierdag van. Eerst het verslag bijwerken en wat foto,s bewerken dan de auto op orde brengen. De stroom valt af en toe uit, de campingbaas zegt dat de hele streek zonder stroom zit. Door de regen zal er wel ergens wat verschoven zijn. Alhoewel de neerslag gering is zie je hier en daar langs de wegen grote hoeveelheden rots en aarde wegglijden. Door wegwerkzaamheden zijn overal grote taluuds ontstaan die nog niet stabiel zijn. Overal is men bezig staalnetten aan te brengen ter voorkoming van steenval op de wegen. Ik merk dat er iets niet in orde is met de 12 volt installatie van de caravan of ligt het aan de gebrekkige stroom voorziening van de camping? We gaan er morgen naar kijken. Tegen 6 uur rijden we naar Riopar voor postzegels en wat andere boodschappen. Bij het postkantoor is ook de plaatselijke bibliotheek gevestigd. In vergelijk tot Goor zeer bescheiden, een soort klaslokaal met een aantal jongens die heel stil zitten te studeren en te internetten. We vragen of we of we ook van hun computer gebruik mogen maken om te mailen, het mag. We sturen ons derde berichtje en lezen de reacties van o.a. Joop, Lida en G.J.

Als we op de camping terug komen tegen 9 uur is de stroom weer uitgevallen maar nu ligt het aan ons, we schakelen de 12 volt installatie uit en het euvel is verholpen. Morgen dus echt kijken wat er aan de hand is met de omvormer/trafo. Janneke maakt een heerlijke macaroni schotel met karbonade. Als we gaan slapen regent het nog steeds zachtjes, we hebben zelfs even de verwarming aangehad vandaag. Met Mak beleef ik de opstanden van Warschau april 1943 en augustus 1944.

 

Castilla-La Mancha, autonome regio van Spanje, in het centrale zuiden van het land, 80.000 km2, (2 maal Nederland) met 1,7 miljoen inw.; hoofdstad: Toledo. Het gebied omvat de provincies Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. Het zuidelijk deel van de regio wordt in beslag genomen door de landstreek La Mancha, een tot 700 m hoge hoogvlakte met een natuurlijke steppevegetatie en een extreem mediterraan-continentaal klimaat.

In het zuid-oosten van La Mancha verheffen zich tot een hoogte van ca. 2000 mtr. de Sierra Segura, Sierra de Alcaraz en de Sierra Corzola. Hier ontspringen een aantal grote Spaanse rivieren als de Guadalquivir en Rio Guadiana. In het algemeen hebben de Spaanse rivieren een onregelmatig waterregime met een minimaal zomerpeil en zijn daardoor voor de scheepvaart van weinig betekenis; wel worden ze benut voor irrigatie  en voor energieopwekking. Voornaamste bestaansbron is de landbouw (granen) met in het westen teelt van olijven en wijndruiven. Langs enkele rivieren wordt irrigatielandbouw bedreven (citrusvruchten, tabak, rijst, katoen). De streek is dun bevolkt en beroemd geworden door het boek  Don Quichot van Miguel de Cervantes Saavedra.

 

Rio Mundo, dag 22, donderdag 29 april ’04
 

Het lijkt een regendag te worden, de wolken hangen nu bijna in het dal van de camping. We ontdekken dat vannacht de stroom weer is uitgevallen, mensen van het energiebedrijf klimmen in elektriciteit masten. Om 11 uur is het probleem verholpen, alleen bij ons werk er niets. Ik vraag een monteur of hij onze 12V omvormer wil doormeten, hij constateert dat het ding kaduuk is en niet meer te repareren. We sluiten de 12 V accu aan, dat werkt ook. Janneke pakt de schildersspullen uit de koffer en we ruimen het bed op om er weer een zithoek van te maken. De dekens leggen w zolang in de auto.

Na de middag (het regent nog af en toe) ga ik nog even terug naar een plek waar we dinsdag waren om nog wat foto,s te maken. Als ik de camping afrijd zie ik pas hoe de Rio Mundo gezwollen is, het is nu één vette bruin/rode stroom die zich onder de brug van de camping doorperst. De plek waar ik foto,s wil maken is aan de andere kant van de coll zo,n half uur rijden. Het bleek aan de oostkant van de bergrug vriendelijker weer te zijn dan bij ons de zon scheen er uitbundig en ik heb me helemaal laten gaan en bijna 150 foto,s geknipt. Bij thuiskomst blijken we buren te hebben en dat is niet verkeerd want alleen op de camping is stil. De buurtjes waren van de vorige camping ,bij Valencia, vertrokken vanwege de drukte van vliegveld, auto pista en trein, die kunnen hier hun hart ophalen. Wij pakken morgen de boel in, de voortent is nu goed droog en de zon schijnt weer, hopelijk blijft het droog.

 
Rio Mundo, dag 23, vrijdag 30 april ’04

We verlaten vandaag deze mooie plek en trekken over de 1300 Mtr hoge en steile Crucetaspas, door de Sierra de Alcaraz. Janneke rekent eerst af, voor 5 nachten € 65,00.  Het is zwaar bewolkt en het regent af en toe maar als we de pas afdalen begint de zon door te breken en als we de Meseta, de uitgestrekte hoogvlakte oprijden wordt het weer een stuk vriendelijker. Het lichtglooiende landschap is zeer dun bevolkt, uitgestrekte velden, deels groene, deels bruinrood geploegde, akkers met hier en daar een dorp met veel verlaten en tot bouwval geraakte woningen. We rijden 100 Km door dit landschap tot Ossa de Montiel. We hebben hier een camping op het oog. Bij het dorp Ruidera veranderd het landschap plotsklaps, de Rio Ruidera heeft een diepe kloof in de hoogvlakte geslepen ,door grondverzakkingen en opstuwingen zijn over een lengte van 30 Km een tiental Lagunas ontstaan, meren die door kleine kreken en watervallen met elkaar zijn verbonden. Elk stroomafwaarts gelegen meer heeft een paar tot tientallen meters niveau verschil met het vorige. Het hele gebied heeft de status van natuurpark met de lange naam ”Parque Natural de las Lagunas de Ruidera. Dicht bij het dorp Ruidera slaan we tegen 2 uur ons kampje op bij camping Los Batanes. Het voelt van af het eerste moment goed op deze plek, er staan meer mensen en we maken direct al een praatje met Nederlanders die hier ook net zijn aangekomen. We zetten de  voortent op want de stevige wind vraagt om beschutting. Als we gesteld staan valt ons de verscheidenheid aan vogelsoorten op, een paartje Blauwe Eksters speelt in de boom voor onze tent. Als we s,avond een kleine verkenning rondom de camping ondernemen belanden we middenin een kolonie Bijeneters. We weten er een aantal redelijk te fotograferen. Janneke maakt heerlijke maaltijdsoep van een blik van Adelien. We vernamen per SMS dat onze dochters dit weekend op de Veluwe gaan haiken en dat rommelmarkten worden bezocht.

 

 

Lagunas Ruidera, dag 24, zaterdag 1 mei ’04

We gaan deze dag boodschappen doen in Ruidera en vervolgens in Ossa de Montiel. We rijden langs de Lagunes terug naar de camping. Het heeft de hele dag een beetje geregend. De camping begint aardig vol te stromen met jongelui die een weekendje kamperen, ze maken nogal herrie met hun gettoblasters in de auto,s en een aan een paal gebonden hond die de hele morgen jankt en blaft (ze waren even wandelen). Onze Nederlandse buren (politieman net met de vut) heeft hun rustig gevraagd of ze de hond dit verder niet meer aan willen doen. Na het avond eten gaan we weer vogels kijken en zijn enthousiast als we achtereenvolgens 3  Wielewaal  mannen zien, dan een Hop en ook nog een Blonde Tapuit. Janneke is ze nu aan het aquarelleren.

 

Lagunas Ruidera, dag 25, zondag 2 mei ’04

 

 

 

 

 

 

 

We slapen uit deze zondagmorgen. Na het ontbijt maken we een wandeling langs de lagunes dichtbij de camping. Het bovenste meer heeft een hoogteverschil van 50 meter met de lager gelegen  lagune. Via een kreek met meerdere watervallen stroomt het water omlaag. We hebben af en toe de paraplu nodig vanwege een zacht meiregentje. We hebben op de camping geen mobiel ontvangst maar bij het bovenste meer krijgen we weer signaal en zien we dat er een berichtje van Jopie is. We bellen terug en later ook nog even met onze dochters op de Veluwe. Alles is goed met iedereen.

Lagunas Ruidera, dag 26, maandag 3 mei ’04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Janneke heeft voor na het ontbijt onze buurtjes uitgenodigd voor koffie en een wijntje. Het weer is wat opgeknapt, het heeft nu bijna 24 uur aan een stuk geregend en de temperatuur is dusdanig laag dat we al een paar dagen de verwarming aan hebben, met als gevolg dat een gastank leeg is en we de tweede tank aansluiten. Vorig jaar hebben we met een tank 2 maanden gedaan. Ik sluit de elektrische kachel aan dat scheelt gas en elektrisch zit bij de prijs van € 13,50 per dag inbegrepen. Karel en Tine komen uit Voorburg. We wisselen ervaringen uit over Spanje, zij zijn 3 maanden onderweg en volgen in grote lijnen de route die wij vorig jaar volgden. Karel (58) is net een maand met de VUT als rechercheur van de politie  district Haaglanden. Tine heeft haar baan ook opgegeven, ze willen er samen wat van maken. Ze hebben prachtige foto,s van Barcelone die we op onze laptop bekijken. Ze gaan tegen half drie weer naar hun eigen plek. De tent begint al aardig droog te worden maar even later volgt er een enorme plensbui we zijn dus weer even ver. Terwijl Janneke zit te schilderen moet ik zelfs goten graven want het water loopt door de voortent. Morgen nat opbreken?
 

Voor vervolg klik HIER