Spanje, Portugal, Frankrijk 2003-1                                                                          

Onze rondreis door Spanje,  Portugal en Frankrijk april en mei 2003 (deel 1)
Voor deel 2 klik HIER

Voor deel 3 klik HIER

·    Goor, Dinsdag 1 April, vertrekken we met Citroën en Delta caravan uitgezwaaid door de buren om ca. half 9. We passeren om 12 uur Maastricht, om 3 uur Luxemburg en vinden na 650 KM een plekje bij Vitel in de buurt van Macon, het is dan 7 uur in de avond. 

·         Vitel, Woensdag 2 April, vertrek uit Vitel om 9 uur en verliezen bijna de caravan omdat ik hem niet goed had aangekoppeld. Gelukkig gebeurde het nog voor dat we de weg opdraaien. De extra kabel trok de handrem aan waardoor de kabel brak. Als we de zaak na een kwartier gerepareerd hebben rijden we via Macon, Lion, Orange naar Remouljon in de buurt van Pont du Gard, we hebben vandaag bijna 650 KM afgelegd. Op de  zanderige camping veroorzaakt de harde wind die de hele dag al waait, een ware zandstorm. We krijgen een telefoon van Gerrie van Herk dat we af moeten zien van onze geplande ontmoeting in noord Spanje i.v.m. een mogelijke ziekenhuis opname. 

·         Remouljon, Donderdag 3 April, we moeten ons schema bijstellen en besluiten door te rijden naar Villanova i la Geltrude 40 Km achter Barcelona. De nog steeds harde noordelijke wind blaast ons vooruit en tegen 4 uur draaien we de oprijlaan van Camp Villanova  op. Vandaag reden we 450 KM. We zoeken een plekje tussen Denen, Britten, Duitsers en Nederlanders op de van alle gemakken voorziene camping. We krijgen van alle kanten hulp de Delta op de juiste plek te krijgen. De zon schijnt maar het is nog een beetje fris in de wind. De voortent wordt dus aangeritst. Camp Villanova is een dorp op zich met naar schatting 1000 plaatsen en honderden zomerhuisjes in vele maten en soorten. Met de fiets verkennen we avonds de camping en ontdekken dat de camping over een eigen dierentuin beschikt van ca. 4 Ha.

 

·         Villanova, Vrijdag 4 April, we slapen lekker uit en gaan op verkenning. Eerst maken we in Villanova een strandwandeling langs het brede zandstrand met een beeld van de enorme koe op een vooruitstekende stormbreker. Na de middag een ritje in de omgeving, o.a. naar Sitges met z, n steile straatjes en drukke boulevard. Sitges is de oudste badplaats (uit de moderne tijd) van Spanje, Britten kwamen hier in 1850 al op “vakantie”.

 

 

 

 

 

 

Villanova, Zaterdag 5 April, We gaan vanaf de camping met de bus naar Villanova en vandaar per trein naar Barcelona. We lopen een uur door de stad op zoek naar Goudi, s kathedraal Sacra Familia. Vandaar per metro naar het oude centrum waar we ons vermaken met straat pantomime, straattoneel en vergapen aan alles wat deze stad heeft te bieden. Om 3 uur strijken we even neer in een kroegje om wat te eten. Tot dan toe hadden we onze spullen stevig onder de arm en op de buik, we waren gewaarschuwd. Als we onze rugzakken eindelijk even kunnen afdoen en ze op de stoel naast ons zetten grijpen een paar vuile jatten Janneke’s tas en rent er mee de zaak uit. We proberen nog achter de schooier aan te rennen maar die is al in de menigte opgeslokt. Behoorlijke paniek, naar politie bureau etc. We blokkeren de pinpassen en creditcard. Even een deuk in het vrije vakantie gevoel. We proberen nog wat van de stad te zien maar de stemming is even weg. Voorlopig even geen Barcelona meer. 
In de bus naar de camping, een ritje van drie kwartier heeft de chauffeur keihard de wedstrijd Valencia Real-Madrid op de radio aan.
We zijn tegen 8 uur s’avonds weer op de camping.

Villanova, Zondag 6 April. Op de camping gebleven we waren nog een beetje uit ons doen van gisteren. 

Villanova, Maandag 7 April. Rondrit achterland o.a. Tarrassa en Sabardel (grote steden waar we verdwalen) Park natural bij Sint Lorenc el Montcau en via Montserrat  naar de camping. .

Villanova, Dinsdag 8 April. Strandwandeling bij Villanova gesprek met franse visser en internetten in een internetcafé. 

Villanova, Woensdag 9 April. We maken een tocht langs de kust naar Tarragona waar we o.a.een prachtige ruïne uit de Romeinse tijd bewonderen  en naar de stranden Salou.

 

 

 Villanova, Donderdag 10 April, we vertrekken uit Villanova om ongeveer half elf, onze Deense buren helpen met het aankoppelen. Om dat we later vertrekken dan gehoopt, trakteren we ons nog op een stukje tolweg en bellen 100 KM voor Valencia of er een plek voor ons is op La Higuera. We zijn hartelijk welkom en spreken een plek af waar men ons komt halen. Het is nog al moeilijk te vinden.

Ons verblijf op het Landje van Stijn Lohman ‘’ La Higuera ‘’ 

Medio April 2003, een week rond de paasdagen, woonden Janneke en ik op het landje van Stijn Lohman, genaamd ‘’La Higuera’’, (de vijgenboom.) Een kleine camping, gevonden in de ANWB Groene Vakantiegids van Europa. 

Eerst iets over het landje en haar ligging.

Het landje van Stijn is te vinden aan weg CV 755 van Altea naar Guadelest in een van de zijdalen van de Sierra Aitana. De Sierra Aitana is de bergrug landinwaarts van  Benidorm naar het westen de hoogste toppen reiken tot ca. 1800 meter. La Higuera ligt 20 KM van de kust op 400 m boven zeeniveau. Het is een terrasvormige boomgaard met voornamelijk mispel-en citroenen bomen  en heeft een  oppervlak van 13000 m2. Vanaf de camping hebben we een prachtig uitzicht op de toppen van de Aitana in het westen en bij helder weer de Middellandse zee in het oosten. Direct naast de camping ligt een diep ravijn met aan de overkant een prachtig oud dorp Gines.

In het dal van de Guadelest zijn al in de tijd van de Moorse overheersing dus vanaf 700 terrassen aangelegd waarop boomgaarden zijn aangepland in hoofdzaak mispels, citroenen en sinaasappels. Ook dadels, vijgen, olijven en de Johannesbroodboom zie je vaak.

Het soort sinaasappels dat hier groeit wordt geoogst in April terwijl de bomen dan tevens al weer in bloei staan voor de volgende vruchtzetting. Ook de citroenen en mispels worden in april en mei geplukt. De terrassen worden middels een uitgebreid systeem van irrigatie kanalen bevloeid.

Het landje (zoo genoemd door de eigenaar Stijn Lohmans) is door Stijn in 1997, totaal verwilderd, gekocht. Hij wilde wel eens wat anders dan een druk bestaan in Nederland en volgens zijn eigen woorden ‘’echt gaan leven’’.

De eerste jaren heeft hij in een camper op La Higuera gewoond en is begonnen met het wegsnoeien en kappen van bramen en andere wildgroei. Daarna is er een eenvoudig sanitair onderkomen gebouwd. La Higuera is niet aangesloten op een irrigatie systeem dus water voor de was, toiletten etc. wordt gehaald. Per keer wordt met een tank van 2000 liter, achter de jeep, water uit een beek op 2 KM afstand gehaald.  Als er 20 mensen op de camping wonen is dit voor 2 dagen voldoende. Drinkwater wordt gehaald uit een van de bronnen die je hier en daar tegenkomt, De campinggasten zorgen bij toerbeurt dat er drinkwater wordt gehaald. Sinds kort heeft La Higuera een aansluiting op het stroomnet, voorheen wedt met behulp van zonnecellen energie opgewekt.

Na zes jaar ploeteren is La Higuera inmiddels geworden tot een klein paradijs van rust en geur. Het enige wat je er hoort is het geluid van wind of regen, het roepen van de Koekoek en het fluiten van de Nachtegaal. In de verte hoor je af en toe een waakhond  van een verre buur aanslaan. S’morgens worden we gewekt door het getok van de hennen die rustig over de camping scharrelen en bij elke tent wat opschooieren.

Schivas en Plata, de twee waakhonden, geven een veilig gevoel en maken meerdere keren per dag hun rondje langs de gasten.

Op de camping zijn in de loop der tijd een paar eenvoudige houten huisjes en een paar tourcaravans geplaatst voor verhuur. Ook Stijn en zijn partner Chris met zoon Alex wonen in een klein maar knus houten optrekje op de camping. Er wordt veel buiten geleefd.

Stijn en Chris zorgen desgewenst ook voor ontbijt en avondeten, opgediend in wat ze noemen ‘’onze openlucht keuken’’.  

De gasten.

·         Janneke uit Nijmegen, helpt een paar weken op La Higuera, is altijd vrolijk en behulpzaam. Wil wel in Spanje wonen en werken.

·         -Mark en Ines.Zoeken een huis of bouwperceel in zuid Spanje om er te gaan wonen en werken. Mark is beeldend kunstenaar en Ines freelance fotograaf. Ze wonen in een kleine omgebouwde bus.

·         Jan (gestudeerd aan TH Delft, weg-en waterbouw) heeft net een langdurige baan als interim manager achter de rug en kampeert in zijn net aangeschafte (te grote) caravan. Jan is net als wij bezig aan een lange vakantie in Spanje. Heeft hetzelfde boek, Gloed van Sandor Marai, dat Janneke net uit heeft, gelezen en zitten in de gezellige keuken van Stijn en Chris de karakters in dit boek te bespreken.

·         Harm met vrouw en kinderen. Harm is natuur arts en trekt in een caravan, volgepropt met schoolboeken, door Spanje. Harm heeft zijn kinderen van 15 en 13 niet meer op school want onderwijzen doet Harm zelf. Harm legt ook dromen uit en geeft workshops in omgaan en voordeel hebben van je dromen.

·         Frans (welzijnswerker jeugdzorg)zit er bij en luistert naar de anderen, Frans aardige man. 

Wat we deden op en vanuit La Higuera. 

·         La Higuera, Donderdag 10 april komen we om 18:00 uur aan op La Higuera. We worden opgehaald van een afgesproken plek door Chris en Janneke! Met de honden Schivas en Plata, rijden ze voor ons uit want  de camping is voor vreemden niet te vinden.

 

·         La Higuera, Vrijdag 11 april, boodschappen doen in Callossa de la Sarria en wandelen naar boven door de boomgaarden met Nisperos, citroenen en sinasappels naar de CV 70. We zien ook veel Olijven en Johannesbrood bomen. Alles staat uitbundig in bloei en in de bermen vind je alle kleuren van de regenboog. In de namiddag gaan we naar een internet café. 

·         La Higuera, Zaterdag 12 april, boomstronk uit de voortent gegraven en verder er uit getrokken met de Nissan. Water gehaald voor de was etc. uit de beek beneden in het dal en sinasappels geraapt die overal onder de bomen liggen. 

·         La Higuera, Zondag 13 april. Rommelmarkt in Pollop. Rondrit door Serra Aitana en drinkwater halen bij de bron.

·         La Higuera, Maandag 14 april. Naar  de markt in Callossa en een bezoek aan Guadelest  dat boven op een uitstekende rots is gebouwd en een prachtig uitzicht biedt op de bergen rondom en het meer beneden. Je loopt niet alleen in de trapstraatjes van dit dorp, bussen vol dagjesmensen van de kust rond Benidorm worden aangevoerd. We maken nog een rondrit langs meer van Guadelest over onverharde wegen, dan weer vlak langs het water en even later weer hoog er boven. S’avond met fam. Lohman pannenkoeken bakken en aan het kampvuur zitten. 

·         La Higuera, Dinsdag 15 april.  Het regent de hele dag (230 mm in 24 uur) boek lezen, schrijven en schilderen. De kleibodem van het landje heeft het zwaar te verduren, we glibberen met centimeters klei onder onze schoenen over de camping. S, nachts begint het ook nog eens hart te waaien, onze voortent stort in elkaar en ik word klets nat tijdens het opruimen van de tent.

 

·         La Higuera, Woensdag 16 april. Schade van regen en wind repareren en de schade aan wegen en terrassen bekeken, overal zijn grote massa, s stenen en aarde op de wegen geschoven. 

·         La Higuera, Donderdag 17 aprilGeholpen caravan van Jan (breed 2,30M) op z’n plaats te trekken, takken verwijderen, wegzakken. Stijn lost alles op met de Nissan. De zon schijnt inmiddels uitbundig en we maken een rondrit door Serra Aitana richting Alcoi en terug door ongerepte natuur en bergen (langs een militaire zone) via Benidorm weer naar La Higuera. 

 

 

·         La Higuera, Goede Vrijdag 18 april. Vrijdagmorgen bouwvakken bij zuster van Stijn in Beniarda, Janneke helpt met bakken van  taarten en schildert stoelen. Na het bouwvakken prachtige rit door kleine dorpen, bossen en kloven. S’avond trakteert Chris op koffie met taart. We zitten met z’n allen in de keuken, sterke verhalen over prijzen van bouwvallen en bouwpercelen hier in de buurt en bomen over vriendschap (Gloed van Sandor Marai). 

 

 

  

 

 

 

La Huguera, Zaterdag 19 april. We gaan vandaag wat inkopen doen in Benidorm. Lidl is ons eerste doel en daarna bezoeken we een enorm overdekt winkelcentrum met tientallen winkels en cafés. We moeten nog geld pinnen en doen dit bij een van de pinautomaten die overal staan. We hebben echter weer dikke pech want de automaat vreet letterlijk onze creditcard\op zonder ook maar een cent terug te geven. Na onze ervaring in Barcelona waar we al twee kaarten hebben verloren door diefstal, even paniek. In verband met het Paasweekend is er pas wat te regelen op a.s. Dinsdag.We moeten voor de tweede keer de bank alarmcentrale bellen om onze kaart te laten blokkeren. Een vriendelijke Spaanse familie helpt ons een handje. Het wordt nu echt opletten met onze overgebleven passen in ieder geval alleen nog maar pinnen bij een bank die open is zodat we bij problemen direct verhaal kunnen halen. Via internetbankieren moeten we nu geld naar andere rekeningen overmaken.

·         La Higuera, Eeerste Paasdag 20 april. We houden s’morgens een soort paaswake met de andere gasten in de openlucht keuken van La Higuera, waarbij Chris koffie aanbiedt. S’middags maken we een prachtige rondwandeling via het dorpje Gines door de sinaasappelboomgaarden. We raken onder de indruk van het prachtige landschap en zijn op tijd voor een hevige onweersbui thuis.

 

 

  ·         La Higuera, Tweede Paasdag 21 april.
We maken dezelfde wandeling als gisteren maar nu in tegengestelde richting. Nu ook met video camera. We komen onderweg andere gasten tegen die Chivas bij zich hebben, de hond herkend ons en loopt met ons terug wat die familie ook roept. Na de wandeling maken we een ritje naar Benidorm waar we heerlijk in de zon zitten aan het strand en een terrasje pikken. We rijden via het badplaatsje Alfas del Pi terug. We vinden Alfas del Pi mooier dan Benidorm, alleen hier is in tegenstelling tot Benidorm geen zandstrand maar ronde kiezel. We horen later van Stijn dat het strand van Benidorm door Nederlandse baggeraars is opgespoten met zand. We leggen een verzameling “paaseieren” aan. Op het strand zijn mensen aan het vliegeren. De zon is al onder als we op La Higuera aankomen.

 

La Huguera, Dinsdag 22 april.
Ik pin morgens eerst
geld bij de bank in Callossa, gelukkig nu zonder problemen. We doen nog wat bootschappen en beginnen de voortent af te breken en de zaak in te pakken. Dit is maar goed want tegen de avond krijgen we nog een buitje. Met Jan zitten we nog wat te kletsen hij heeft kinderen in Amsterdam wonen en heeft net voor hij vertrok gehoord dat hij opa wordt. We zitten ook nog een biertje te drinken met een goed engels en een beetje Nederlands sprekende Spanjaard die ons nog wat tips geeft voor ons verblijf in het zuiden. (hij heeft een dochter van 1 maand en 4 dagen in Alkmaar wonen bij haar moeder, de hele dag draai mij hoofd) We zijn deze laatste avond uitgenodigd bij Stijn en Chris te eten. Het wordt een hele leuke en gezellige avond. Ook de andere gasten, Jan, Janneke, Frans en later Harm met familie. Janneke maakt nog een mooi aquarel in het gastenboek, een paar geplukte Nisperos.

 

 

 

 

 

 

 ·         La Higuera, Woensdag 23 april. We vertrekken om 11:00 uur na uitgebreid afscheid en koffie en gastenboek  invullen. Bijna huilen. Met de Nissan wordt de Delta naar de harde weg gesleept want de Citroen bleef in de klei slippen.
We nemen de betaal-autopista en dat valt erg mee. Minder dan 3 euro van Benidorm naar Alicante. Dan verder over autopista naar MurciaLorcaVera. Vanaf Vera tot 30 KM voor Almeria is het alsof je door een woestijn rijdt. Bergen en dalen alles is dor en droog en worden ook voor niets gebruikt. Dan opeens voor je de vlakte bij Almeria induikt is alles volgebouwd met plastik kassen. Hier is de tuinbouwstreek van Spanje. Dit zet zich door tot in de buurt van Motril. De Autopista gaat bij Adra over in een N weg (N340) die sinds kort totaal is vernieuwd en gedeeltelijk 3 baans en veel tunnels. Een schitterende kustweg en zeer goed met een caravan te rijden in tegenstelling met wat in het ANWB boekjes staat. We strijken neer bij Camping Don Cactus in de buurt van Calahonda en 80 KM zuidelijk van Granada. Een campingcheck camping met alles er op en er aan maar geen La Higuera. Wel strand (kiezel) kampwinkel, warm water etc. etc. Het heeft hier de afgelopen dagen kennelijk enorm geregend want alles staat blank en het waait hard. We zoeken een plekje in de luwte van een grote Britse onbewoonde camper. Naast ons staan Fransen die in de buurt van Ciry-Salsogne wonen. Ze hebben twee diepvriezers vol vlees bij zich want dat Spaanse vlees is niet te eten vinden ze. Hij heeft een speciale aanhanger met 220 volt / 2 KW aggregaat achter de camper zitten om die vriezers in te vervoeren. Maar wel heel gezellige mensen. Janneke kan er goed mee praten en hij kan een beetje Duits. We eten avonds in het restaurant van de camping, vis en een enorme salade. We kunnen hier ook internetten dat hebben we dus gedaan. Op een groot scherm wordt Manchester-Madrid uitgezonden en we zitten tussen Spanjaarden en Britten mee te juichen voor Ruud van Nissetelrooy. Madrid wint met 3-4  en is een ronde verder. Ajax wordt uitgeschakeld door Milan horen we later op de wereld omroep.

·         Calahonda-Don Cactus, Donderdag 24 april. We verkennen per fiets de kust en doen bootschappen in Calahonda. In de late middag proberen we de hoge kustweg te vinden via Motril, maar rijden ons helemaal vast in deze ongezellige stad. Naar lang zoeken komen we toch op de goede weg en genieten van de schitterende vergezichten op zee en op de witte dorpjes in de bergen.

·         Calahonda-Don Cactus, Vrijdag 25 april. We bezoeken vandaag Salobrena met witte huisjes en Moorse burcht, Almunecar met de markt en rijden naar Nerja via de hoge kustweg (oude N340) met prachtige vergezichten. Nerja met het prachtige strand en de vissers die met handkracht hun boten op het strand- of weer in zee- trekken. We liggen uren in de zon en genieten van het leven om ons heen. We maken nog een rondrit door dit dorp Arie filmt, Janneke stuurt. Ik ga nog even internetten en verstuur ons derde verslag.·          

 
Calahonda-Don Cactus, Zaterdag 26 april.
We hebben voor vandaag gereserveerd voor Alhambra en vertrekken al om 8 uur voor een rit van 80 Km door de bergen naar Granada waar we om 9 uur zijn. We zijn blij dat we hebben gereserveerd want anders moet men soms uren wachten voor je wordt toegelaten. Er worden dagelijks max. 20.000 personen toegelaten. We genieten van Alhambra met de prachtige tuinen en waterpartijen van het Generalife, het palacio Karel de V, het
Alcazaba met de machtige torens en muren. Hoogtepunt is echter het paleis van de Nazaries. De gebouwen van dit paleis van de vroegere kalief zien er van buiten eenvoudig uit. Eenmaal binnen raak je totaal onder de indruk van de schoonheid van de vertrekken, tuinen, plafonds, boogpoorten en beelden. Alles is puntgaaf bewaart of gerestaureerd. We willen ook nog de Kathedraal en de stad bekijken en doen dit te voet. We slenteren uren door de straatjes en over pleinen van de stad bezoeken de machtige (van binnen wit) kathedraal en capilla Real. We nemen de bus steil omhoog naar de parkeerplaats.  

·         Calahonda-Don Cactus, Zondag 27 april.


Uitslapen en luieren en in de late middag fietsen naar Calahonda. We staan te kijken bij het binnenvaren van de plaatselijke vissers en hoe ze de boot op het strand l
ieren. De vis werd direct afgenomen door mannen en vrouwen die bij de boot komen. De opbrengst was maar een paar kratjes vol. Leek me niet veel voor vier kerels een hele dag zwoegen . We hebben nog een paar uur op het strand gelegen tussen mannen die surfen met een lange vlieger of delta vleugel. Een schitterend gezicht maar moeilijk te leren te zien aan het eindeloze gepiel van de “beginners”. Ook zaten er veel zeevissers met werphengels (en hele families). Dat leek me de moeite helemaal niet. In een paar uur tijd werd aan 15 hengels niets gevangen. 

·         Calahonda-Don Cactus, Maandag 28 april. We zijn vandaag vier weken op pad en het bevalt nog steeds. We vertrekken vroeg voor een tocht door de Alpujarras en de Sierra Nevada. We reiden de route Carchuna-Castell de Ferro-Rubite (Janneke koopt broodjes in oud bakkerijtje)-Cadiar (Onderweg laten we bijna twee liter olie in het veer en stuurbekrachtiging systeem gooien want de stuurbekrachtiging werkte niet meer. Even in de gaten houden waar dit gebruik vandaan komt) -Berchules-Trevelez -We wandelen een halve dag vanuit Trevelez langs de rivier met dezelfde naam, omhoog en weer terug over een ezel pad dat nog gebruikt werd zagen we. Van Trevelez, waar we wat drinken en gratis broodjes ham en olijven krijgen, rijden we over PampaneiraBubionCapileira (3 witte dorpen) en OrgivaLanjaron terug naar de camping. We rekenen s’avond uit dat 4 weken trekken ca. 1350 euro kost, 45 euro per dag.

 

·         Calahonda-Don Cactus, Dinsdag 29 April, met de fiets naar Calahonda inkopen en aan het strand zitten. De harde wind maakt moe en de rest van de dag schildert Janneke stenen en ik lanterfanter wat en zoek de route en bestemming voor de komende weken.

 ·         Calahonda-Don Cactus, Woensdag 30 April, we worden wakker door het vertrek van onze Franse buren uit Ciry-Salsogne, ze hebben de diepvriezers met vlees leeg en gaan nieuwe halen in Frankrijk. We luisteren naar Wereldradio verslag koninginnedag in Wije en Deventer. S’middags gaan we met de fiets ergens waar een riviertje in zee stroomt liggen zonnen en bouwen een dam en graven met een steen een zandbankje weg. De stroom doet de rest, de rivier loopt nu 30 meter westelijker de zee in dus de Spaanse kaart klopt niet meer. We breken de voortent af want morgen vertrekken we naar Ronda. 

·         Calahonda-Don Cactus, Donderdag 1 Mei, dag van de arbeid, Spanje werkt niet. We vertrekken om 9 uur richting west. Bij Torre del Mar, na 40 KM merk ik weer dat het sturen moeilijker gaat. Na controle van olie stand blijkt dat we weer hydrolische olie verliezen we vullen bij en reiden weer. We slaan voor alle zekerheid 2 liter extra van dat spul in. Mallaga, Torremolinos, Fuengirola, en Marbella zijn badplaatsen volgebouwd met hotels en toren appartementen, ik vind het niks. Bij San Pedro verlaten we de kust en kiezen de A376 naar Ronda. We vullen nog eens olie bij, het begint nu spannend te worden. We moeten nog 50 KM inclusief de 1400 meter Cascajaris pas. Als we boven op de pas zijn moet er weer olie worden gekocht en met de laatste reserves halen we camping El Sur bij Ronda.  We kiezen een plaatsje met een schitterend uitzicht op de stad. De terrassen op de camping zijn sterk aflopend dus we moeten aan een kant behoorlijk opkrikken. Als we caravan uitstappen duiken we 75 cm naar beneden. Om ongelukken te voorkomen leggen we het reservewiel onder het opstapje maar het blijft stunten. De camping baas wijst ons de weg naar een Citroën dealer, daar gaan we morgen naartoe want vandaag werkt Spanje niet als gezegd. Als we ons s’avond na het eten voor de tent zetten om van de avond verlichting van de stad te genieten, komt er een Belg met een camper van 3 meter hoog ons uitzicht verzieken. Op de enige plek waar hij niet moest gaan staan draaide hij de poten uit. Zet ook nog eens zijn ramen wijd open een zit op een meter afstand van ons stom met z’n vrouw en vrienden te schreeuwen. Gelukkig waren ze de volgende morgen vroeg weer vertrokken. Nu staat er een Hollandse oud politie man met gevoel voor privacy en is iedereen weer gelukkig. 

·         Ronda, Vrijdag 2 Mei (vaders verjaardag),
Om half 10 ben ik bij de Citroën dealer en heb veel moeite om het probleem uit te leggen. Na veel heen en weer gepraat moet ik accepteren dat de reparatie t/m Dinsdag gaat duren. Een ruilauto hebben ze niet en verwijzen ons naar Rent a Car. Die geven alleen een auto mee op een creditcard maar die is opgevreten door de automaat in Benidorm. Via de Alarmcentrale en met bemiddeling van de Citroen dealer krijgen we een Ford K mee voor 30 euro per dag de verzekering betaald  max. 75 euro per dag. We rijden dus een paar dagen Ford. Al met al een geregel van hier tot ginter want ik was pas om 1 uur weer op de camping. Janneke had heerlijk warm eten klaar. We hebben de middag gebruikt om Ronda te verkennen. Een wandeling over en langs de oude stadsmuur en de bruggen over de kloof die de stad in tweeën snijdt. We bezochten de stierengevecht
arena en pinden geld. Heerlijk een biertje op een terrasje en flaneerden door de drukke straatjes en pleinen. De terugweg was nog het mooist. Door kleine trappen straatjes, een park buiten de stadsmuren en gedeeltelijk door de kloof zijn we terug gelopen naar de parkeerplaats een wandeling van een uur. Een mooi slot aan een dag die wat stroef op gang kwam. We zitten nu voor de tent naar een concert van krekels of Chikalles te luisteren en drinken een koud biertje. 

·         Ronda, Zaterdag 3 mei. We doen vanmorgen in Ronda boodschappen bij een grote supermarkt. Vooral veel potten olijven, heerlijk  zijn die hier. Daarna maken we een mooie rondrit door de Sierra de Ronda en het dal van de Rio Guardiardo, langs Atajata, La Jimera de Libar en Benaojan. Een schitterende tocht waar we vale gieren moeten zien maar dat valt tegen, we zien ze (nog) niet. We krijgen van Leen de voorbuurman een tip het eens in de richting van Zahara de la Sierra moeten proberen. Dat doen we morgen dan maar. We bakken s’avonds de heerlijke kippen bouten op de barbecue.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor deel 2 klik HIER
Voor deel 3 klik HIER